Dölj ditt besök

Om du inte vill att någon ska se vilka hemsidor du besökt och vad du använt webben till så måste du ta bort de spår du lämnar efter dig. Det finns flera sätt att dölja vilka sidor du surfat på för andra som har tillgång till samma dator.  

Internet Explorer

Privat surfning

För att kunna nyttja privat surfning i Internet Explorer måste du ha den senaste versionen, dvs. Internet Explorer 8. När du vill aktivera en privat surfningssession klickar du på fliken ”Säkerhet” som finns utmed webbsidoflikarna, och därefter klickar du på ”InPrivate-surfning”. Det går även att klicka på ”Verktyg” uppe i menyn, och där välja alternativet ”InPrivate-surfning”. Då öppnas ett nytt fönster där texten ”InPrivate” finns till vänster om adressfältet, och du kan vara säker på att ingen historik sparas så länge du surfar i detta fönster.

Ta bort historik

Om du inte har Internet Explorer 8, och istället vill ta bort historiken efter att du har surfat, så klickar du på ”Verktyg” uppe i menyn och därefter på alternativet ”Ta bort webbhistorik”. Då öppnas ett fönster med ett flertal ikryssbara alternativ, där du kan välja vad du vill radera från historiken.

Var framför allt noggrann med att följande alternativ är ikryssade:

  • Temporära Internetfiler
  • Cookies
  • Tidigare besökta webbplatser

Klicka därefter på okej, och webbhistoriken raderas.

Safari

Privat surfning

Till höger om adressfältet finner du en ikon föreställandes ett kugghjul, som du klickar på för att få fram olika alternativ för webbläsaren i. I denna meny finner du alternativet ”Privat surfning”, som du klickar på, och därefter ser texten ”Privat” till vänster om adressfältet. Så länge du surfar i detta fönster så surfar du säkert.

Ta bort historik

För att ta bort historik i Safari ska du klicka på kugghjulsikonen, och därefter välja alternativet ”Historik”. Då öppnas en lista med historik över de webbesök som du har gjort upp i den nedre delen av webbläsarfönstret – om du vill ta bort något ur denna lista så högerklickar du på det, och klickar därefter på ”Radera”.

Google Chrome

Privat surfning

Till höger om adressfältet finner du en ikon föreställandes en skiftnyckel, som du klickar på för att få fram olika alternativ för webbläsaren. I denna meny finner du alternativet ”Nytt inkognitofönster”, som du klickar på, varpå ett nytt fönster öppnas. Detta fönster har en ikon av en förtäckt figur uppe i det vänstra hörnet, vilket försäkrar dig om att du surfar i ett säkert fönster.

Ta bort historik

För att ta bort historik i Google Chrome ska du klicka på skiftnyckelsikonen, och därefter välja alternativet ”Alternativ”. Klicka på fliken ”Under huven”, och därefter på knappen ”Ta bort webbinformation”. Då öppnas ett litet fönster där du kan välja vad du vill radera från historiken. Var framför allt noggrann med att följande alternativ är ikryssade:

  • Rensa webbhistorik
  • Rensa nedladdningshistorik
  • Töm cacheminnet
  • Ta bort cookies och andra webbplatsdata

Därefter väljer du sedan hur långt tillbaka du vill att denna information ska raderas – alternativen är ”Senaste timmen”, ”Senaste dagen”, ”Förra veckan”, ”Senaste fyra veckorna” och ”Allt”. Här väljer du det alternativ som du tror passar bäst för just dig, och klickar därefter på ”Rensa webbinformation”, varpå historiken tas bort.

Mozilla Firefox

Privat surfning

Klicka på ”Verktyg” uppe i menyn, och välj därefter alternativet ”Starta privat surfning”. Då öppnas ett nytt fönster upp med texten ”privat surfning” synlig allra längst upp i webbläsarfönstret, och så länge du använder detta fönster så kommer ingen historik att sparas.

Ta bort historik

Om du vill att historik aldrig sparas i Firefox, så kan du gå in på ”Verktyg” uppe i menyn och därefter klicka på ”Inställningar”. Då öppnas ett fönster där du kan välja alternativet ”Sekretess”, och där ställa in att du inte vill att Firefox ska spara någon historik. Detta gör du genom att klicka på rullistan intill texten ”Firefox kommer att:” och välja alternativet ”Inte spara någon historik”. För att ta bort den historik som finns kan du gå in på ”Historik” uppe i menyn, och där klicka på ”Visa all historik”. Då öppnas ett fönster där all din historik visas – och om det är något som du önskar ta bort, så högerklickar du på det och väljer därefter ”Ta bort”.